RK Geloofsgemeenschap                                        

niks

            St.Stephanus - Meppel

Paus Johannes Paulus II
 

Karol Józef Wojtyla werd na de plotselinge dood van Johannes Paulus I verkozen tot 264e paus van de Rooms-katholieke Kerk. Hij was de eerste niet-Italiaanse paus sinds de uit de Nederlanden afkomstige paus Adrianus VI (1522-1523). Op 1 mei 2011 werd hij door zijn opvolger, paus Benedictus XVI, zalig verklaard.(feestdag 22 oktober)

jxxiii

wapen jp2 Totus Tuus

Geheel de Uwe

een blauw veld met een gouden kruis
en een gouden M

het gouden kruis staat
voor de puurheid en zuiverheid
van het allerkostbaarste kruisoffer van Christus

de M staat voor Maria

het wapenschild is geplaatst op
de schuingekruiste sleutels van het Pausschap
één van zilver en één van goud
en bijeengehouden door een rood koord

het schild wordt bekroond
door de pauselijke tiara

Jeugd en opleiding
Karol Józef Wojtyla werd op 18 mei 1920 geboren in Wadowice, nabij Krakau, in het zuiden van Polen als zoon van Karol Wojtyla (1879-1941) en Emilia Kaczorowska (1884-1929). Zijn moeder overleed toen hij 9 jaar was. In 1941 overleden ook zijn vader en zijn oudste broer.
Karol ging naar het lyceum in Wadowice en begon een studie theologie aan de universiteit van Krakau. Tijdens de Tweede Wereldoorlog onderbrak hij zijn studie en ging werken in een chemische fabriek om zo deportatie te voorkomen. Een jaar na de oorlog werd hij tot priester gewijd, op 1 november 1946. Hij vervolgde zijn studies in België en in Rome.

Bisschop en kardinaal
Wojtyla werd op 28 september 1958 tot bisschop gewijd. In de periode van 1962 tot 1965 nam hij deel aan het Tweede Vaticaans Concilie dat door paus Johannes XXIII was uitgeroepen. Zijn kerkelijke carrière ging snel want in januari 1964 werd hij aartsbisschop van Krakau en op 26 juni 1967 werd hij door paus Paulus VI kardinaal gecreëerd.

Paus
Op 16 oktober 1978 werd Karol Wojtyla tot paus gekozen. Als eerbetoon aan zijn voortijdig overleden voorganger nam hij de naam Johannes Paulus II aan, ook uit respect voor de twee daaraan voorafgaande pausen, Johannes XXIII en Paulus VI. Hij begon ermee het ambt te vereenvoudigen door af te zien van de pluralis majestatis als aanspreektitel en schrijftitel en hij verkoos een eenvoudige inauguratieceremonie zonder een formele pauselijke kroning. Een tiara zou hij ook nooit dragen. Net zo als zijn voorganger.

Paus Johannes Paulus II maakte meer dan 150 buitenlandse reizen. Zijn eerste reis was naar zijn vaderland, waar hij in Warchau een openluchtmis hield. Deze gebeurtenis droeg bij aan de opricht van de Pools vakbond Solidarnosc.

Op 13 mei 1981 werd er een aanslag op de paus gepleegd op het St.Pietersplein. Als gevolg hiervan werd de pausmobiel aangeschaft, waarin de paus achter gepantserd glas te zien is.

Op 14 mei ontmoette de paus een groep jongeren Hij zei tegen hen:

De Kerk, beste jongens en meisjes, zal altijd een jonge Kerk moeten zijn. Zij moet zich van dag tot dag vernieuwen, zich voortdurend bekeren. Zij moet antwoord geven op de vragen van deze tijd. Jullie weten, beter dan wie ook, om welke vragen het gaat. Jullie zijn immers, meer dan wie ook, kinderen van deze tijd. En daarom hebben jullie kritiek op de Kerk. Ongezouten kritiek soms. Je zult kunnen begrijpen, dat wij ouderen daar nogal eens moeite mee hebben. Soms doen jullie ons ook pijn. En toch zouden wij niet graag hebben, dat jullie ermee ophouden. Jullie moeten ons alles eerlijk blijven zeggen. Maar jullie moeten ook letten op de kritiek van onze kant: jullie kritiek moet voortkomen uit echte bezorgdheid voor de Kerk.


Van 11 tot en met 14 mei 1985 bracht de paus een bezoek aan Nederland. Hij werd niet ontvangen door grote, juichende mengtes, maar door kritisch katholieken van de Acht-Mei-beweging.

In 1984 initieerde Johannes Pualus II de Wereldjongerendagen die om de paar jaar honderdduizenden jongeren uit heel de wereld samenbrengen om het geloof te vieren, te delen en uit te dragen.

De rol van paus Johannes Paulus II in de ondergang van het communisme in Oost-Europa is niet onaanzienlijk. De politieke omwentelingen in Oost-Europa vonden hun oorsprong in Polen. Binnen Polen kon de oppositie aanvankelijk weinig uitrichten, maar met Johannes Paulus II – ongekend populair bij het volk en veilig in het Vaticaan – beschikte de oppositie over een machtig breekijzer. Iedere keer dat vakbondsleider Walesa en zijn medestanders op audiëntie gingen in Rome werd hun zelfbewustzijn versterkt.

Na de moordaanslag in 1981 ging de gezondheid van de paus geleidelijk achteruit. In 2005 bevestigde het Vaticaan dat de paus de zieklte van parkinson had. Hij wilde echter niet aftreden omdat hij wilde laten zien dat lijden ook tot het leven behoort en niet 'weggemoffeld' moet worden maar met waardigheid gedragen kan worden.

Op 2 april 2005 overleed paus Johannes Paulus II. Tijdens de begrafenis scandeerden de bezoekers op het St.Pietersplein "Santo Subito!" Men wilde hem direct heilig verklaren.

Op 27 april 2014 werd paus Johannes Paulus II, samen met paus Johannes XXIII, heilig verklaard door paus Franciscus.
De gedachtenis van Sint Johannes Paulus II (Karol Wojtyla) is op 22 oktober. Deze datum herinnert aan de inauguratie van paus Johannes Paulus II op 22 oktober 1978.