RK Geloofsgemeenschap                                        

niks

            St.Stephanus - Meppel

 
De synodale kerk
                                        algemene bisschoppensynode 2021 - 2023




1 mei 2022

Synodeserie (8): Hoe gaat het nu verder?

De eerste fase van de Synode 2021-2023 is nu afgerond: het luisteren naar wat er leeft onder de gelovigen in de verschillende bisdommen. Hoe gaat het vanaf hier verder?



1 april 2022

Synodeserie (7): Wat doen we met de 'heikele thema's'?

Als het gaat over een luisterende kerk en over synodaliteit, klinken regelmatig de ‘hot issues’: de kerkelijke seksuele moraal, de (on)mogelijke wijding van vrouwen, homoseksualiteit. Uit onderzoeken door het Nederlands Dagblad en dagblad Trouw, bleek dat een meerderheid van katholieken er zo hun eigen gedachten op nahoudt.



17 maart 2022

Synodeserie (6): Onderscheiding

Bij een synodale levensstijl hoort openheid. Wie alles zeker weet, staat niet open voor Gods verrassingen. Dat is een kritiek aan het adres van iedereen met absolute overtuigingen, of ze nu ‘conservatief’ of ‘liberaal’ van aard zijn. Wie zijn zekerheden relativeert en twijfel toelaat, wordt pelgrim op de weg van het geloof. Onderscheiding wordt dan een rijk avontuur van samen op weg zijn – samen met God, en samen met elkaar. Precies wat synodaliteit betekent dus.



2 maart 2022

Synodeserie (5): Een luisterende kerk

Een van de hashtags die gebruikt wordt in verband met de synodale weg van dit moment, is #ListeningChurch, ‘luisterende kerk’. De spannende vraag is natuurlijk wie er precies moet luisteren!



18 februari 2022

Synodeserie (4): Zijn er taboes?

De katholieke kerk is bezig met een oefening in synodaliteit: we zijn samen onderweg. Het lijkt een beetje op een weekendje weg met het gezin. De één wil wandelen op het strand, de ander graag borrelen in een café, en weer een ander ligt graag lekker lang in bed. Niet iedereen heeft dezelfde wensen.
Samen een weekend weg is een hele kunst.



13 februari 2022

‘Als katholieke gelovigen iets vinden, kun je niet uitsluiten dat de Heilige Geest daarmee iets wil zeggen’

"Synodaliteit is niet alleen een ingewikkeld woord, maar in de basis heel eenvoudig", vindt Moons. "Het kan in drie simpele punten worden uitgedrukt: we zijn samen kerk, op weg en onder leiding van de Heilige Geest."



11 februari 2022

Jongeren willen meer betrokken worden bij de Kerk

Veel jongeren vinden dat de Kerk te weinig bezig is met ‘samen op weg zijn’. Dat blijkt uit de eerste gespreksronde die het bisdom Den Bosch organiseerde in het kader van de bisschoppensynode over synodaliteit.




11 februari 2022

Online meepraten over de toekomst van de katholieke kerk op ‘internetsynode’

Iedere Nederlander die wil ‘meepraten over de toekomst van de katholieke geloofsgemeenschap’ kan nu op een speciaal daarvoor gelanceerde website terecht. Het bisdom Den Bosch heeft deze geopend in samenwerking met onderzoekers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.







4 februari 2022

Synodeserie (3): Hoe laat ik mijn stem horen?

Er waait een nieuwe wind door de kerk: de paus en de bisschoppen willen graag horen wat u denkt. Maar hoe laat je je stem horen? Hoe kun je meedoen?




28 januari 2022

Synodeserie (2): Synodaliteit, wat betekent dat?

Samen met De Zalige Zalm en Hendro Munsterman van het Nederlands Dagblad biedt pastor Jos Moons een serie korte bijdragen aan over de synodale weg waarop paus Franciscus de Katholiek kerk wil leiden.




28 januari 2022

Synodeserie (1): Doe mee met het avontuur!

Paus Franciscus wil horen wat er leeft onder de gelovigen. Zij mogen meedenken over hoe het verder moet met de kerk. Pastor Jos Moons, jezuiet en docent theologie aan de Katholiek Universiteit van Leuven in België legt in een serie uit hoe dat gaat.



29 novembver 2021

Meer tijd voor consultatiefase voor de synode 2023

Het Secretariaat van de Bisschoppensynode in Rome heeft op vrijdag 29 oktober aan de bisschoppen wereldwijd laten weten dat de bisdommen meer tijd krijgen voor de eerste fase van de Algemene Bisschoppensynode ‘Voor een synodale kerk: communio, participatio, missio’. De einddatum voor die fase is verschoven van april naar 15 augustus 2022.



20 oktober 2021

Zijn synodes saai?

Op 10 oktober gaf paus Franciscus het startschot voor de synode over synodaliteit in de kerk. Is dit vooral naar binnengekeerd of moeten juiste alle gelovigen meedoen?
Paus Franciscus wil vrijmoedigheid en initiatief onder gelovigen aanmoedigen, want De Geest is aan ieder lid van de kerk gegeven. Dus ook aan u.



13 oktober 2021

Ietwat onwennig leggen Nederlandse bisdommen hun oor te luisteren

"Van alle kanten spannend"
In elk bisdom wereldwijd startte zondag 17 oktober het consultatieproces ter voorbereiding op de bisschoppensynode in 2023. Ook in Nederland, al zijn de concrete plannen nog niet overal helemaal duidelijk.
Een rondgang langs de Nederlandse bisdommen.
klik hier



13 oktober 2021

Bisschop opent diocesane fase bisschoppensynode

Op zondag 17 oktober wordt de start gemaakt met een algemeen toegankelijke eucharistieviering om 17:00 uur ’s middags in de St.Jozefkathedraal te Groningen. Aansluitend gaan de door de bisschop uitgenodigde deelnemers aan de synodale weg naar een andere locatie voor eerste uitwisseling.

klik hier



11 oktober 2021

Bisschoppenconferentie stuurt gesprekshandreiking voor synode naar de bisdommen

Op zondag 17 oktober wordt het eerste traject voor de synode "Voor een synodale kerk" in alle zeven bisdommen officieel geopend met een eucharistieviering. Dit eerste, diocesane traject is de aanloop en voorbereiding op de synode die uiteindelijk in 2023 in Rome zal plaatsvinden.
Elk bisdom geeft zelf vorm aan dit traject door gesprekken en bijeenkomsten te organiseren waarin gesproken wordt over de aangegeven thema’s.
klik hier



7 oktober 2021

10 oktober - Opening Algemene Bisschoppensynode door paus Franciscus

Paus Franciscus zal op zondag 10 oktober het synodale proces openen. Het begin van de algemene bisschoppensynode. De gehele synode kent drie stappen.

De eerste fase speelt zich af van oktober dit jaar tot oktober volgend jaar af in de bisdommen, de zogeheten particuliere Kerken.
klik hier


















































21 september 2021

Heilige Geest kan door iedereen spreken

Paus Franciscus zei afgelopen zaterdag (18 sept) tijdens zijn uitleg over de voorbereiding van de bisdommen op de synode over synodaliteit dat de leden van de Kerk naar elkaar moeten luisteren en vooral naar degenen die gemarginaliseerd zijn. Want alleen op die manieer kunnen we naar de Heilige Geest luisteren.
klik hier



14 september 2021

Colum bischop Van den Hout: Synodaliteit klik hier



9 september 2021

Nederlandse bisdommen buigen zich over raadpleging gelovigen

Nu de voorbereidingsdocumenten uit Rome zijn ontvangen kunnen de Nederlandse bisdommen aan de slag en uitzoeken hoe zij de "gewone" gelovigen (dus u en mij) moeten betrekken zijn de voorbereiding van de komende Algemene Bisschoppensynode.
klik hier



7 september 2021

Voorbereidingsdocumenten bisschoppensynode logo synodale weg


Op dinsdag 7 september ontvingen de Nederlandse bisschoppen de documenten ter voorbereiding op de komende bisschoppensynode ‘Voor een synodale Kerk: communie, participatie, missie’ (2023). Het Voorbereidingsdocument en het Vademecum werden direct ook online gepubliceerd op de Vaticaanse website synod.va.

klik hier



28 mei 2021

Bisschoppensynode in drie fases van oktober 2021 tot oktober 2023

Afgelopen week is in Rome de route bekend gemaakt naar de volgende Algemene Synode. Sinds het aantreden van paus Franciscus is gezocht naar wegen om meer mensen bij de Algemene Synode te betrekken. De eerstvolgende bijeenkomst zou plaatsvinden in oktober 2022. Maar nu is bekend geworden dat deze in oktober van dit jaar al begint en doorloopt tot oktober 2023.

Er komen drie fases, waarbij ook van de bisdommen en de bisschoppenconferenties een bijdrage wordt verwacht. Alle fases maken onderdeel uit van de Algemene Synode. Op die manier hoopt de paus een grotere betrokkenheid van de lokale kerken te bewerkstelligen.
klik hier



21 maart 2021

"Voor een synodale kerk: gemeenschap, participatie en missie, zo luidt het thema dat paus Franciscus meegeeft aan de volgende wereldwijde bisschoppensynode in het Vaticaan, die zal plaatsvinden in oktober 2022." zo luidde de aankondiging in maart 2020.

Wat is synodaal?



Synodaal = een synode betreffende

Synode = vereniging, vergadering, samenkomst van geestelijken, algemene kerkelijke vergaderting (bijzonder bij de Hervormde Kerken)

Drentse Synode = Provinciale Synode van Drenthe, die functioneerde van 1622 tot 1809. De Drentse kerk werd na de invoering van de Reformatie in 1598 beschouwd als één classis als onderdeel van de synode van Groningen en Ommelanden

Seendrecht = Kerkelijk of Synodaal recht, belangrijk in de tijd vóór de Reformatie (1598)   *   Een wereldlijke en een kerkelijke functionaris (zendgraven) kwamen in openbare zittingen recht spreken in de hun toegewezen districten