RK Geloofsgemeenschap                                        

niks

            St.Stephanus - Meppel

 
De Rozenkrans - het Rozenhoedje
 


Het rozenkransgebed is voortgekomen uit de liturgische gebeden van de klooster-
gemeenschappen waar men dagelijks de 150 psalmen bad. Voor het "gewone volk" was dit te moeilijk en werden de psalmen vervangen door 150 Onze Vaders, en later door 150 Wees Gegroetjes.

rozenkrans De rozenkrans is een gebedssnoer (met 15 grote en 150 kleine kralen), dat wordt gebruikt voor dit rozenkransgebed. In plaats van het volledige rozenkransgebed wordt veelal een derde gedeelte, met gebruikmaking van een kleiner snoer, het zgn. rozenhoedje, gebeden. In de volksmond heet dit kleinere snoer de rozenkrans. Deze bestaat uit 5 x 10 kralen, een "tientje", afgewisseld met een losse, grotere kraal. Ook zit er een uitloper aan dit kralensnoer met 2 keer een losse, grote kraal en 3 kralen bij elkaar. Aan het uiteinde hangt een kruis.

Elke 2 e dinsdag van de maand wordt in onze parochiekerk de rozenkrans gebeden. In de Mariamaand (mei) en in de rozenkransmaand (oktober) op elke dinsdagavond.

De rozenkrans werd meestal gebeden tijdens het lof op de zondagmiddag.
In de Mariamaand (mei) en in de rozenkransmaand (oktober) was er elke avond een lof.
Tijdens het lof werd het Allerheiligste uitgesteld in een monstrans en werd het rozenhoedje gebeden.

Hoe wordt de rozenkrans gebeden? klik hier







rozenkransje

Het Rozenkransje dreigt uit te sterven

Het Rozenkransje is een plantje dat dreigt uit te sterven.
Op het militair oefenterrein bij Havelte komen momenteel nog een paar vrouwelijke planten van het sterk bedreigde Rozenkransje Antennaria dioica voor. Enkele jaren geleden waren er nog mannelijke planten aanwezig, maar die hebben nu het veld geruimd.

klik op de afbeelding voor een andere foto van het Rozenkransje