RK Geloofsgemeenschap                                        

niks

            St.Stephanus - Meppel

 
Paus Benedictus XVI
 


Op 19 april 2005 - drie dagen na zijn 78e verjaardag - werd Joseph Aloisius Ratzinger verkozen tot de 265e paus van de Katholieke Kerk, tijdens het conclaaf van april 2005, dat werd gehouden na de dood van paus Johannes Paulus II.
Benedictus trad op 28 februari 2013 om 20.00 uur terug uit het ambt. Sindsdien droeg hij de titel 'paus emeritus'.

wapen bxvi Cooperatores veritatis

Medewerkers van de Waarheid

Op het schild staan
de gekroonde moor uit het wapen van Freising
de beer van de Heilige Korbinianus
en een sint-jakobsschelp

Het wapenschild is geplaatst op de schuingekruiste sleutels van het Pausschap
één van zilver en één van goud en bijeengehouden door een rood koord

Het schild wordt niet bekroond door
de pauselijke tiara maar met een mijter
- voor het eerst -
Als extra is
het palium met rode kruizen toegevoegd

Jeugd en 2e Wereldoorlog
Joseph Ratzinger werd op 16 april 1927 geboren in Marktl am Inn in Beieren, als zoon van een politieman die fel anti-nazi was. Tijdens de oorlog was hij, zoals de wet voorschreef, lid van de Hitlerjugend en werd op 16-jarige leeftijd als soldaat onder meer ingezet om een autofabriek bij München te bewaken. Hij werd naar Hongarije overgeplaatst, waar hij in 1944 deserteerde. Na een kort verblijf in een kamp voor krijgsgevangenen in 1945, ging hij samen met zijn broer Georg naar een seminarie.

Priester en Professor
Op 29 juni 1951 werd hij tot priester gewijd en twee jaar later promoveerde hij op de kerkvader Augustinus en raakte geïnteresseerd in de gnostiek, een mystieke stroming in het vroege christendom. Na hoogleraar te zijn geweest in Bonn werd hij professor aan de universiteit van Tübingen waar hij een collega was van de progressieve theoloog Hans Küng. In die tijd stond Joseph Ratzinger niet bekend als conservatief. Hij was een voorstander van hervormingen.
Tijdens het Tweede Vaticaans Concilie van 1962 tot 1965 was hij peritus (= concilietheoloog).
Hij werkte nauw samen met Schillebeeckx en Küng.

Kardinaal en Curie
Nadat Joseph Ratzinger op 28 mei 1977 tot aartsbisschop van München-Freising was gewijd werd hij in 1981 door paus Johannes Paulus II naar Rome gehaald om hoofd te worden van de Congregatie voor de Geloofsleer. Ook leidde Ratzinger de pauselijk Bijbelcommissie en de commissie van de nieuwe Catechismus van de Katholieke Kerk (1986 - 1992). In 1993 werd hij kardinaal-bisschop en binnen tien jaar was hij de deken van het College van kardinalen. Hij werd de rechterhand van Paus Johannes Paulus II.
Vanwege zijn strikte opvattingen werd hij ook wel de panzer-kardinaal genoemd.
Nadat paus Johannes Paulus II was overleden leidde Joseph ratzinger de begrafenismis en zat hij het conclaaf voor.

Paus
Tijdens de vierde stemronde van het conclaaf werd kardinaal Joseph Ratzinger tot paus verkozen.
Zijn encyclieken Caritas in veritate (2009), Spe Salvi (2007), Deus Caritas Est (2005) werden alom geprezen om hun diepzinnigheid en helderheid. Ook schreef hij - als Joseph Ratzinger - drie boeken over Jezus van Nazareth. Benedictus was een uistekend catecheet, predikant en academisch redenaar, maar hij was geen groot communicator, waardoor hij in de media vaak verkeerd werd begrepen.
Paus Benedictus XVI bepaalde in 2007 in zijn motu proprio Summorum Pontificum dat de mis in de eeuwenoude vorm, de Tridentijnse mis of de Latijnse mis, voortaan door alle priesters gecelebreerd mag worden.
Grote hervormingen van de Romeinse Curie kwamen tijdens zijn pontificaat niet tot stand en via gestolen pauselijke stukken kwamen allerlei schandalen binnen het vaticaan naar buiten.
Het pontificaat van Benedictus werd overschaduwd door het grote schandaal van sexueel misbruik in de Katholieke Kerk. In diverse Westerse landen werden onderzoeken gepubliceerd over katholieke geestelijken die zich aan kinderen hadden vergrepen.

In februari 2013 trad de 85-jarige Benedictus XVI naar eigen zeggen af omdat hij door zijn hoge leeftijd niet meer de kracht had om de functie van paus uit te oefenen. Hij bleef in Vaticaanstad wonen, maar verscheen niet of nauwelijks meer in het openbaar.

pausweg
niks